Wykonanie
Łosoś pieczony w folii aluminiowej z ziemniaczkami "pépite" i
sałatą lollo rossaTo jest kolejne moje odkrycie na
łososia, tym razem kupiłam większą połowę
świeżego łososia od strony ogona, wy-filetowałam, a następnie uzyskałam z całości trzy dania, pierwsze z nich to filety pieczone w folii.Zapraszam.Proporcje dla 4 osób.Składniki do przyrządzenia
ryby:4 niewielkie filety ze
świeżego łososiasól morskapieprzmusztarda dijon2
limonkiświeża
natka pietruszkiDodatki do
ryby:ziemniaczki odmiany "pépite" - 1 kg
oliwamasłosól morskapieprzzioła prowansalskie - 2 łyżeczki
czosnek - 3 ząbki
sałata odmiany
lollo rossa - kilka liściSos do
sałaty i do
ryby:
oliwa - 5 łyżek
musztarda dijon - 2 łyżeczki
sok z limonki - 1 łyżeczka
ocet balsamiczny - 2 łyżki
sól morska - szczypta
pieprz - szczyptaWykonanie:Filety osuszone bez ości (które należy usunąć) układamy w folii w naczyniu żaroodpornym, solimy,
pieprzymy, skrapiamy
sokiem z limonki i smarujemy
musztarda dijon, kładziemy na każdym kawałku gałązkę świeżej
pietruszki. Przykrywamy folią i wstawiamy na 200 stopni do pieca na około 30 minut (może być ten czas zmniejszony w zależności od jakości pieca, ponieważ
ryba powinna być wilgotna i delikatnie upieczona.W misce umyte ze skórką ziemniaczki przyprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi i
oliwą.Patelnię (w moim przypadku jest to ceramiczna, którą uwielbiam za jakość i jej urok ;)) rozgrzewamy i wrzucamy nasze mini
kartofelki, smażymy około 30 minut na małym ogniu mieszając i podrzucając co jakiś czas. Przy końcu dodajemy plaster
masła, posiekany
czosnek i posiekaną świeżą
natkę pietruszki i chwilę smażymy (1-2 minuty).Sos do sałatki tradycyjnie mieszamy w miseczce energicznie na aksamitną masę i polewamy nim na talerzu
sałatę i
rybę. Ozdabiamy jeszcze gałązkami świeżej
pietruszki i plastrami
limonki.Danie gotowe, bardzo smaczne i zdrowe, polecam.
Smacznego :)